Goedkope energieleverancier: overstappen, slim gebruiken en besparen
Een goedkope energieleverancier, dat willen we natuurlijk allemaal wel. Een lagere energierekening, daar kan immers niemand op tegen zijn. Het lijkt soms lastig om je energierekening omlaag te brengen.
Toch is het makkelijker dan het lijkt. Daar komt nog eens bij dat de zoektocht naar goedkope energie lonend is. Energiekosten komen iedere maand terug. Als je dus goedkope energie weet te vinden, dan bespaar je iedere maand geld. Het goede nieuws is dat goedkope energieleverancier voor iedereen binnen handbereik is. Om goedkope energie te vinden moet je eigenlijk drie stappen ondernemen:
- Overstappen van energieleverancier
- Profiteren van lagere energieprijzen
- Energie besparen
Als jij deze drie stappen volgt, dan kan je zeker een lagere energierekening krijgen en maandelijks geld overhouden. Dat is natuurlijk prettig, want er zijn maar weinig mensen die voor hun lol de energierekening betalen.
Energievergelijker gebruiken!
Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!
Het kale leveringstarief is de prijs per eenheid energie, zonder de energiebelasting, duurzaamheidtoeslag en BTW. Het kale leveringstarief geldt bij stroom per kWh en bij gas per m3. Vastrecht is een vast bedrag wat je betaalt aan de energieleverancier voor de levering van gas en stroom. Je kunt het vergelijken met abonnementsgeld. In veel gevallen is dit tussen de €20 en €80 per jaar. Veel energieleveranciers kiezen ervoor om klanten te werven met een welkomstkorting. Deze korting wordt aan het einde van het jaar verrekend met de jaarnota, de korting kan er voor zorgen dat je goedkoper uit bent als bij een andere leverancier zonder een welkomstkorting.
Overstappen van energieleverancier, waarom levert dat geld op
Overstappen naar een goedkope energieleverancier is de eerste stap die je moet nemen om goedkope energie te krijgen. Veel mensen verdiepen zich eigenlijk nooit in hun energiecontract en betalen daarom te veel voor energie. Dat is natuurlijk zonde.
De meeste mensen hebben in het verleden een energiecontract voor bepaalde tijd afgesloten. Dat betekent dat je voor een bepaalde periode scherpe energieprijzen krijgt. Op het moment dat de looptijd van een contract voorbij is, wordt het energiecontract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Bij een energiecontract voor onbepaalde tijd horen over het algemeen hogere energietarieven. Het probleem is alleen dat veel mensen dit niet door hebben.
Door over te stappen van energieleverancier sluit je een nieuw contract af, met nieuwe lagere energieprijzen. Overstappen van energieleverancier is tegenwoordig makkelijk. Door een onafhankelijke energievergelijker in te vullen kan je binnen een paar minuten zien hoeveel jij kan besparen op je energierekening. Vervolgens is het overstappen naar een andere energiemaatschappij zo geregeld.
Oude energieleverancier opzeggen?
Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!
Het regelmatig overstappen van energieleverancier is om nog een andere reden lonend. De meeste energieleveranciers proberen zoveel mogelijk klanten binnen te halen. Dat doen ze door aantrekkelijke welkomstkortingen uit te keren. Natuurlijk hoopt een energiemaatschappij dat ze een luie klant binnenhalen, die na het aflopen van het energiecontract blijft plakken. Maar dat hoeft niet. Je mag op ieder moment overstappen (mits je contract is afgelopen natuurlijk).
Op het moment dat je opnieuw overstapt naar een nieuwe energieleverancier, kan je weer een nieuwe welkomstbonus in de wacht slepen. Het regelmatig overstappen van energieleverancier levert je dus geld op. In de eerste plaats omdat je lagere energieprijzen krijgt. In de tweede plaats omdat je door regelmatig van goedkope energieleverancier over kunt stappen, maximaal kan profiteren van aantrekkelijke welkomstbonussen.
Goedkope energie: ga er slim mee om
Als je een goedkope energieleverancier met lage energieprijzen hebt gevonden, dan is het natuurlijk nog steeds zaak om slim met die energie om te gaan. Een manier om slim gebruik te maken van energie is door gebruik te maken van nachtstroom.
Goedkope energie is energie die in de nacht wordt afgenomen. Veel energiemaatschappijen wekken hun energie op in een energiecentrale. Dat kan een kerncentrale zijn, een kolencentrale of een biomassa-centrale. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat voor centrale het is.
Het probleem met zo’n centrale is dat je die niet ’s nachts stil kan leggen en ’s ochtends weer op kan starten. Een energiecentrale werkt eigenlijk 24 uur per dag, 7 dagen per week.
’s Nachts is er echter veel minder vraag naar energie dan overdag. Dat betekent dat er ’s nachts dus eigenlijk een stroomoverschot kan zijn. Het zou voor een energiemaatschappij natuurlijk zonde zijn om die stroom zomaar te verspillen. Daarom maken de meeste energiemaatschappijen een verschil tussen ‘dagstroom’ en ‘nachtstroom’.
Goedkope energie: ga er slim mee om
Dagstroom zou je kunnen zien als dure stroom, terwijl nachtstroom goedkope energie is. Hier kan jij van profiteren. Je hebt in je huis natuurlijk best wat apparaten staan die flink wat energie gebruiken.
Denk bijvoorbeeld aan een vaatwasser, een wasmachine of een droger. Die apparaten kan je prima ’s nachts laten werken. Op die manier gebruik je een fors gedeelte van je energie ’s nachts.
Bij stroom vergelijken moet je er wel goed op letten dat je energiemaatschappij wel een piek- en daltarief heeft. Ook is het noodzakelijk dat je een dubbele meter hebt.
Het stroomverbruik in het piektarief en het stroomverbruik in het daltarief worden namelijk apart bijgehouden.
Let er ook even op wanneer het piek- en het daltarief in jouw woonplaats begint. Dat verschilt namelijk per regio in Nederland.
Het zou natuurlijk zonde zijn als je denkt slim bezig te zijn, maar dat achteraf blijkt dat je alsnog dure stroom afneemt.
Goedkope energie is energie die je niet gebruikt
Overstappen van energieleverancier, slim gebruik maken van stroom, het zijn allemaal manieren om je energierekening omlaag te brengen. Energie besparen is uiteindelijk echter de beste manier om een lagere energierekening te krijgen. Energie die je niet afneemt, hoef je immers ook niet te betalen. Energie besparen kan natuurlijk met dure investeringen. Denk bijvoorbeeld aan het laten isoleren van je huis. Dat kan echter best veel geld kosten en dat geld moet je maar net hebben. Energie besparen kan echter ook op hele simpele manieren. Het is niet zo dat die simpele manieren van energie besparen minder effect hebben. Sterker nog: vaak zijn de simpelste manieren de beste manieren.
Energie besparen is makkelijker dan je denkt. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe lang er gedoucht wordt. Is dat nou echt nodig? Douchen is best duur. Om het water te verwarmen dat je in je douche gebruikt is behoorlijk veel gas nodig. Als je het aantal minuten dat jij en je gezinsleden onder de douche staan zou kunnen verminderen, dan levert dat al snel veel geld op. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld een timer in de douche te hangen.
Energie besparen kan ook op andere manieren. Koop je bijvoorbeeld een nieuwe TV? Let dan op het energieverbruik. Op het moment dat je een TV koopt lijkt dat niet zo relevant, maar een TV gaat best wel een tijdje mee. Dat zijn dus kosten die met enige regelmaat terugkomen. Juist op kosten die met enige regelmaat terugkomen moet je alert zijn. Door dit te doen kan je je energierekening echt substantieel omlaag brengen.