
Hoe vul je een energievergelijker in?
Een energievergelijker helpt jou om minder uit te geven aan energie. Door een energievergelijker in te vullen kan je heel snel zien hoeveel jij kan besparen op de kosten van je energierekening.
Een energievergelijker kijkt namelijk naar jouw persoonlijke energieverbruik en vergelijkt dat vervolgens met de aanbiedingen van energiemaatschappijen. Het invullen van een energievergelijker, en het overstappen van energieleverancier, levert veel geld op.
Gemiddeld kan een Nederlands huishouden ongeveer €300 besparen door een energievergelijker in te vullen. Het invullen van een energievergelijker is heel eenvoudig, maar er is wel een aantal zaken waar je op moet letten.
Om het overstappen van energieleverancier zo makkelijk mogelijk te maken, geven we je hier wat tips waar je op moet letten.

Energievergelijker gebruiken!
Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!
Een energievergelijker heeft jouw adres nodig
Als je een onafhankelijke energievergelijker in gaat vullen, dan moet je in de eerste plaats je adres opgeven. Waarom is dat eigenlijk? Dat heeft twee redenen. In de eerste plaats leveren niet alle energiemaatschappijen stroom en gas op ieder adres. Daarom is het van belang dat je je adres opgeeft, zodat het juiste aanbod geselecteerd kan worden. Je adres is ook om een andere reden van belang. De energieprijzen in Nederland verschillen namelijk per regio. Met name de gasprijzen zijn afhankelijk van de plaats waar je woont. Zo is het gas in Maastricht duurder dan het gas in Assen. Ook de tarieven voor stroom verschillen per regio. Om de juiste energieprijzen te kunnen bepalen heeft een energievergelijker daarom je adres nodig.
Laat je de energievergelijker je energieverbruik schatten?
Gas en elektra vergelijken is behoorlijk eenvoudig, maar je moet wel aangeven hoeveel stroom en gas je verbruikt. Dat kan op twee manieren. Als je weet hoeveel stroom en gas je jaarlijks verbruikt, dan kan je dat zo ingeven. Er zijn echter ook mensen die niet weten hoeveel stroom en gas ze verbruiken. Ook die mensen kunnen gebruik maken van een onafhankelijke energievergelijker. Een energievergelijker kan namelijk uitrekenen hoeveel gas en elektra jij ongeveer per jaar verbruikt.
Waarom moet een energievergelijker weten hoeveel stroom- en gas jij verbruikt?
Het is van belang dat je correct aangeeft hoeveel energie je per jaar verbruikt. Stroom vergelijken kan bijvoorbeeld alleen goed als je aangeeft hoeveel jij per jaar verbruikt. Als je gebruik maakt van een piek- en daltarief dan moet je dit ook correct aangeven. Wil je ook gas vergelijken? Dan moet je uiteraard ook aangeven hoeveel gas jij in een jaar verbruikt.

Oude energieleverancier opzeggen?
Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!
Het is belangrijk dat je dit goed doet, omdat er energiecontracten zijn die meer zijn ingesteld op mensen die veel stroom en gas verbruiken. Er zijn ook energiecontracten die meer zijn ingesteld op mensen die minder energie verbruiken. Een onafhankelijke energievergelijker moet ‘weten’ hoeveel energie jij jaarlijks gebruikt om de beste aanbiedingen voor jou te kunnen vinden.
Aandachtspunten bij het invullen van je energieverbruik
Je jaarlijkse energieverbruik kan je vinden op je energienota. Het is wel van belang dat je energierekening een realistisch beeld geeft van hoeveel stroom en gas jij hebt verbruikt. Als je bijvoorbeeld een tijd niet thuis bent geweest, dan is je energieverbruik natuurlijk ook een stuk lager.
Als je vervolgens die gegevens in de energievergelijker invult, dan krijg je een vertekend beeld.
Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je energieverbruik voor een gedeelte adres gebonden is. Dat geldt in het bijzonder voor je gasverbruik. Als je een energievergelijker invult omdat je gaat verhuizen, dan heb je meestal niets aan de gegevens die je op je jaarrekening vindt.
Een energievergelijker gebruiken als je je energieverbruik niet weet?
Als je je energieverbruik niet weet, omdat je bijvoorbeeld geen jaarnota hebt, dan kan je toch een energievergelijker gebruiken. Overstappen van energieleverancier doe je dan door de energievergelijker je energieverbruik uit te laten rekenen.
Een onafhankelijke energievergelijker kan heel makkelijk voor jou uitrekenen hoeveel energie jij ongeveer in een jaar verbruikt. Een energiemaatschappij vergelijken wordt zo heel eenvoudig.
Om uit te rekenen hoeveel energie jij in een jaar verbruikt moet je aangeven wat je gezinssamenstelling en woonsituatie is. Op basis van de gegevens kan een energievergelijker bepalen hoeveel stroom en gas jij in een jaar zou moeten gebruiken.
Een energievergelijker doet dit door te kijken hoeveel energie andere mensen in een vergelijkbare situatie gebruiken. Vervolgens wordt die informatie gebruikt om te kijken welke energie-aanbieders voor jou het meest geschikt zijn.
Energiemaatschappijen vergelijken, waar moet je op letten?
Als je een onafhankelijke energievergelijker hebt ingevuld, dan krijg je niet maar een resultaat te zien. Theoretisch gezien zou dat natuurlijk wel kunnen, er is immers maar een energieleverancier de goedkoopste. Toch is dat niet het geval. De meeste mensen kiezen namelijk niet per se voor de goedkoopste energieleverancier.
Sommige mensen vinden het belangrijk om duurzame energie af te nemen. Duurzame energie is beter voor het klimaat. Soms is duurzame energie echter net wat duurder dan grijze energie. De één zal echter wel wat extra voor duurzame energie willen betalen, terwijl een ander dat niet kan of wil.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de looptijd van je energiecontract. Er zijn contracten met een langere looptijd, terwijl andere energiecontracten weer wat korter lopen. De looptijd van een energiecontract is vooral belangrijk als je verhuisplannen hebt, of als je verwacht dat je huishouden er binnenkort anders uit gaat zien. Als je een energiecontract namelijk voortijdig opzegt, dan moet je een opzegvergoeding betalen.
Dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast loop je een eventuele welkomstkorting mis als je je energiecontract voortijdig opzegt. Het is daarom van belang om goed in te schatten hoelang je energiecontract mag lopen. Een kortlopend contract is overigens niet altijd goedkoper dan een contract met een langere looptijd.
Dat komt omdat bij de meeste energiecontracten voor bepaalde tijd de energietarieven worden vastgezet. Zo weet je van tevoren precies wat de energieprijzen zijn. Het vastzetten van de energieprijzen zou je kunnen zien als een soort verzekering. Net als voor een andere verzekering betaal je hier ook premie. Die premie betaal je in de vorm van hogere energieprijzen, maar je krijgt daar wel weer zekerheid voor terug. En dat is ook wat waard!