Begin nu met energieleveranciers vergelijken

Energieleveranciers vergelijken, het is niet echt een onderwerp waar je op een feestje de lachers mee op je hand weet te krijgen. Energieleveranciers vergelijken is niet sexy en veel mensen hebben er totaal geen zin in.

Overstappen van energieleverancier kan je echter wel veel geld besparen. Door een energiemaatschappij te vergelijken kan een gemiddeld Nederlands huishouden €300 besparen. Dat is best veel geld, zeker omdat je er bijna niets voor hoeft te doen.

Door energieleveranciers te vergelijken krijg je in mum van tijd te zien of jij lagere energieprijzen kan krijgen. En wie wil dat nu niet?

Omdat er veel mensen zijn die opzien tegen het overstappen van energieleverancier, leggen we hier uit hoe je zo makkelijk mogelijk energieleveranciers kan vergelijken.

 

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!

Heb je een filter geselecteerd dan krijg je direct een nieuw overzicht. Het voordeligste contract staat altijd bovenaan in de zoekopdrachten. Alle prijzen welke worden aangegeven zijn altijd de totaal kosten per jaar, hier is alles in meegenomen. Per energieleverancier kun je zien hoe deze kosten zijn opgebouwd.

Het begint allemaal met het invullen van een onafhankelijke energievergelijker

Gas en elektra vergelijken begint allemaal met het invullen van een onafhankelijke energievergelijker. Om te kunnen bepalen of je voordeliger uit bent met een andere energieleverancier, moet je eerst weten wat het aanbod van de verschillende energiemaatschappijen is.

Natuurlijk kan je de websites van energiemaatschappijen afgaan en vervolgens zelf het aanbod op een rijtje zetten, maar dat zou behoorlijk wat werk zijn. Gelukkig is dat tegenwoordig ook helemaal niet meer nodig. Energieleveranciers vergelijken is makkelijk en transparant geworden. Dit komt omdat je eenvoudig een onafhankelijke energievergelijker in kan vullen.

Een energievergelijker vergelijkt de energiecontracten van verschillende energiemaatschappijen in Nederland en geeft vervolgens direct weer welke energiemaatschappij voor jou de goedkoopste zou zijn. Op die manier kan iedereen binnen 3 minuten zien waar hij of zij goedkope energie af kan nemen.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Waar moet een onafhankelijke energievergelijker aan voldoen

Een onafhankelijke energievergelijker moet natuurlijk wel een eerlijke vergelijker zijn. Een energievergelijker is pas geschikt als de energievergelijker niet in handen is van een bepaalde energiemaatschappij.

De kans is dan natuurlijk veel groter dat de resultaten niet eerlijk worden weergegeven. Daarom is het van belang om te kiezen voor een energievergelijker die alle energiemaatschappijen op dezelfde manier behandelt. Dat wil zeggen dat in de eerste plaats het volledige aanbod moet worden meegenomen.

In de tweede plaats betekent dit dat de resultaten een gelijke kans moeten krijgen. Een onafhankelijke energievergelijker moet bijvoorbeeld niet het ene contract hoger zetten dan het andere, omdat er bijvoorbeeld met dat contract meer geld te verdienen is.

Energieleveranciers vergelijken: wat is er voor jou belangrijk?

Als je een energievergelijker hebt ingevuld, dan krijg je de beste aanbiedingen voor jou te zien. Makkelijk, zou je denken. Je klikt het beste resultaat aan en je stapt over van energieleverancier. In de praktijk is dat toch iets gecompliceerder. Je moet namelijk goed kijken of een energieleverancier en een energiecontract goed bij jou past.

In de eerste plaats moet je jezelf de vraag stellen: hoe wil ik dat mijn energie wordt opgewekt? Wil je duurzame energie, of wil bijvoorbeeld kernenergie? Of maakt het je niet uit hoe je energie wordt opgewekt. Duurzame energie is soms iets duurder dan grijze energie. 

Een makelaar kan je ook tips geven bij de aankoop van de woning. Maakl is een partij waar je goed terecht kunt voor advies op maat hierover.

Dat komt omdat het duurder is om groene stroom op te wekken. De echte prijs van duurzame energie hoef je gelukkig niet zelf te betalen.

Een groot gedeelte van de prijs van duurzame energie wordt door de overheid betaald. Vandaar dat duurzame energie vaak maar iets duurder is dan grijze energie. In sommige gevallen is de prijs van duurzame energie zelfs gelijk aan de prijs van grijze energie.

Hoe lang loopt je contract?

Energiecontracten vallen uiteen in twee soorten. In de eerste plaats zijn er energiecontracten met een bepaalde looptijd. In de tweede plaats zijn er energiecontracten voor onbepaalde tijd. Energiecontracten met een bepaalde looptijd sluit je af voor een aantal jaar.

In die tijd mag je niet opzeggen, of overstappen van energieleverancier. Doe je dat wel, dan moet je een opzegvergoeding betalen. Ook is het goed om je te realiseren dat je een welkomstkorting pas krijgt op het moment dat je je contract hebt afgemaakt.

Een energiecontract voor onbepaalde tijd kan op ieder moment opgezegd worden. Het nadeel van een energiecontract voor onbepaalde tijd is dat de energieprijzen meestal hoger zijn. Hierdoor is een energiecontract voor onbepaalde tijd meestal vooral geschikt voor mensen die binnenkort gaan verhuizen.

Energieleveranciers vergelijken doe je daarom niet alleen aan de hand van de prijzen, maar ook door te kijken naar de looptijd van je energiecontract.

Daarnaast moet je ook kijken of de prijzen voor gas en elektra in een bepaalde periode vast of variabel zijn. Zijn de prijzen voor een energiecontract vast, dan weet je voor de looptijd van je contract precies wat de energieprijzen zijn.

Zijn de energieprijzen variabel, dan weet je dat natuurlijk niet. Dat is niet zo’n hele gunstige uitgangspositie als je een energiecontract voor bepaalde tijd hebt. Je kan dan immers niet zomaar opstappen.

Energieleveranciers vergelijken: kan je gebruik maken van piek- en daltarieven?

Als je een dubbele meter hebt, dan kan je gebruik maken van piek- en daltarieven. Energiemaatschappijen hebben namelijk een probleem, en van dat probleem kan jij profiteren. Overdag is er namelijk veel meer vraag naar stroom dan ’s nachts.

Het probleem is alleen dat je een energiecentrale niet zomaar even uit kan zetten en ’s ochtends weer op kan starten. Nee, een energiecentrale werkt 24 uur per dag. Alleen ’s nachts is er veel minder vraag naar energie dan ’s nachts.

Om dit probleem op te lossen hebben energiemaatschappijen piek- en daltarieven geïntroduceerd. Hierdoor heb je ’s nachts goedkope energie.

Het is daarom slim om apparaten die veel energie gebruiken ’s nachts aan te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een vaatwasser of wasmachine. Die apparaten doen het ’s nachts prima en jij hebt ook nog eens goedkope stroom. Om van piek- en daltarieven gebruik te kunnen maken heb je een dubbele meter nodig. Zo’n meter houdt het stroomverbruik overdag bij en een aparte meter houdt het stroomverbruik ’s nachts bij.

Op je energierekening krijg je vervolgens ook twee verschillende types stroom te zien. Het verbruik ’s nachts en het verbruik overdag. Houd er rekening mee dat het piek- en het daltarief niet overal in Nederland op dezelfde tijd in gaan. Het daltarief in Limburg en Brabant begint op een ander moment als in de rest van Nederland het geval is.