Energiebronnen vergelijken: bespaar serieus geld

Energieleveranciers vergelijken is niet echt een sexy onderwerp. Voor veel mensen is energieleveranciers vergelijken iets wat ze graag uitstellen. Dat is aan de ene kant wel begrijpelijk. Energiebronnen vergelijken kan op het eerste gezicht best lastig zijn. Hoe weet je nu voor welke energieleverancier je moet kiezen?

Aan de andere kant kan het vergelijken van energieleveranciers je serieus geld besparen. Er zijn mensen die wel wekelijks alle aanbiedingen van supermarkten bekijken, maar nooit kijken of ze wel de scherpste energieprijzen hebben. Dat is zonde, want door energieleveranciers te vergelijken kan je zo’n €300 per jaar besparen op je huurhuis in Utrecht. Dat is toch serieus geld.

Tegelijkertijd is het ook wel logisch dat het makkelijker is om folders met weekaanbiedingen te bekijken, dan om energieleveranciers te vergelijken. Een weekaanbieding bij een supermarkt is immers tastbaar. Je weet direct hoeveel je kan besparen als je een bepaald product bij een supermarkt koopt.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!

Veel mensen hebben dat gevoel niet als ze energieleveranciers vergelijken. Eigenlijk is dat onterecht. Want door een onafhankelijke energievergelijker in te vullen, zie je in één oogopslag hoeveel je kan besparen op energie. Een onafhankelijke energievergelijker maakt goedkope energie daarom voor iedereen beschikbaar.

Energieleveranciers vergelijken en lagere energieprijzen krijgen

Als je een energiecontract afsluit, dan heeft zo’n contract een bepaalde looptijd. Vergelijk het maar met een telefoonabonnement. Die hebben in de regel ook een looptijd van één of twee jaar. Na die periode wordt je contract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat je op ieder moment op kan zeggen.

Energiecontracten werken bijna net zo, maar er is toch een verschil. Op het moment dat jouw telefoonabonnement afloopt, blijf je in de regel gewoon hetzelfde betalen. (Vaak zelfs minder, omdat je telefoon niet meer afgelost hoeft te worden). Dat is bij energiecontracten niet zo. Goedkope energie krijg je in een energiecontract voor bepaalde tijd. Je spreekt dan niet alleen de looptijd van een energiecontract af, maar ook de prijzen voor stroom en gas. Bij een contract voor onbepaalde tijd, zijn die prijzen variabel en hoger.

Als je energiecontract afloopt, dan gelden de afgesproken vaste prijzen dus niet meer, maar moet je de (hogere) variabele energieprijzen betalen. Je betaalt dan dus onnodig teveel voor stroom en gas. Door tijdig energieleveranciers te vergelijken en een nieuw energiecontract af te sluiten, voorkom je die hogere kosten.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Energieleveranciers vergelijken is lonend

Overstappen van energieleverancier kan bijzonder lonend zijn. Er zijn eigenlijk twee redenen waarom dat jij behoorlijk kan besparen op je energierekening door energiebonnen vergelijken en over te stappen van energieleverancier. In de eerste plaats is dit omdat je waarschijnlijk lagere energietarieven krijgt. In de tweede plaats is dit omdat je kan profiteren van een aantrekkelijke welkomstkorting.

Energieleveranciers vergelijken en een welkomstbonus binnenslepen

Energieleveranciers vergelijken is ook om een andere reden aantrekkelijk. Energiemaatschappijen kunnen op niet zo heel veel punten concurreren. Het belangrijkste waar zij op kunnen concurreren zijn de energieprijzen. Die prijzen moeten dus laag blijven.

Als je lage winstmarges hebt, dan is het dus van belang om zo veel mogelijk klanten binnen te halen. Alleen dan kan je serieuze winsten maken. Daar komen ook nog andere aspecten bij kijken. Je kan bijvoorbeeld pas een eigen windmolenpark openen als je voldoende volume hebt om dat park draaiend te kunnen houden.

Er is energiemaatschappijen dus veel aan gelegen om nieuwe klanten binnen te halen. Overstappen van energieleverancier en energiebronnen vergelijken wordt daarom door energiemaatschappijen aantrekkelijk gemaakt door welkomstkortingen in het vooruitzicht te stellen zoals geld of een waterontharder om kalk te verwijderen.

Zo’n welkomstkorting kan oplopen tot circa €250. Natuurlijk hoopt een energieleverancier dat je na afloop van het energiecontract bij die energiemaatschappij blijft plakken, maar dat hoeft niet.

Tips tegen hoge energieprijzen:

  • let op je verbruik en berekenen je energieprijs
  • je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste leverancier te vinden
  • zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
  • houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten
  • Energiebronnen vergelijken help bij het vinden van een voordelige energieleverancier

Energieleveranciers vergelijken, dat doe je met een onafhankelijke energievergelijker

Een energievergelijker houdt dus rekening met jouw persoonlijke situatie. Om een onafhankelijke energievergelijker in te vullen, moet je daarom in de eerste plaats je adres invullen. Vervolgens moet je je jaarverbruik opgeven.

Hoeveel gas en elektra je in een jaar verbruikt vind je op de jaarafrekening die je van je energieleverancier krijgt. Als je nog geen jaarafrekening hebt, of als je die niet kan vinden, dan kan een energievergelijker je energieverbruik ook schatten.

Een energievergelijker schat je energieverbruik door jouw gezinssamenstelling en woonsituatie te vergelijken met het energieverbruik van mensen die een vergelijkbare samenstelling hebben. Op basis van die gegevens berekent een energevergelijker hoeveel jij ongeveer per jaar aan stroom en gas verbruikt.

Op het moment dat je hebt ingevuld hoeveel stroom en gas jij jaarlijks verbruikt, gaat de energiervergelijker energiebronnen vergelijken en voor jou op zoek naar de beste deals.

Na enkele seconden zie je al welke energie-aanbieders voor jou het meest geschikt zijn. Het enige wat je vervolgens nog hoeft te doen is een afweging maken. Vind je duurzame energie belangrijk?

Dan moet je kiezen voor een energieleverancier die duurzame energie aanbiedt. Wil je een contract met een lange looptijd, of wil je liever een contract waarvan de looptijd wat korter is.

Die afweging moet je uiteraard zelf maken. Een energievergelijker kan dat niet voor je doen.